MURAD KAYACAN
Finans Danışmanı (SMMM) - Eğitmen









ÖZGEÇMİŞ

Gelibolu / Çanakkale doğumlu olan Sn. Kayacan, iki kez AFS sınavını da kazandığı başarılı bir ilk ve orta öğretim sonrası 1984 senesinde Gölcük / Kocaeli Barbaros Hayrettin Lisesi’nden (GBHL) mezun olmuş ve akabinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü kazanmıştır. Bölümünü 1988 senesinde başarıyla tamamladıktan sonra, alanında ilk olan Marmara Üniversitesi Bankacılık Enstitüsü Bankacılık yüksek lisans programına başlayan Sn. Kayacan, 1989 senesinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) açmış olduğu ilk uzmanlık sınavını birincilikle kazanarak uzman yardımcısı ünvanı ile mesleki kariyerine başlamıştır. İMKB’nin tek faal piyasası olan Hisse Senetleri Piyasası’nda göreve başlayan (1990 – 94) Sn. Kayacan, akabinde İMKB Vadeli İşlemler Piyasası Müdürlüğünün kuruluşu sırasında ilk birim personeli ve müdür yardımcısı olarak görev almıştır (1994 – 1997). Mesleki kariyerinin yanı sıra “Options on Equity Instrument and Applicability in Turkey” başlıklı bitirme tezi ile yüksek lisans derecesini hak eden (1991) Sn. Kayacan, 1997 – 1998 senesinde birim müdürü olarak görev aldığı İMKB Araştırma Müdürlüğünden sonra Aralık 2011’e kadar İMKB Eğitim ve Yayın Müdürlüğü birim müdürü olarak görev almıştır. Yine Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Bölümünde akademik faaliyetlerini devam ettiren Sn. Kayacan, doktora eğitimini “Uluslararası Türev Ürün Piyasalarında Sistemik Risk ve Krize Teorik ve Uygulamalı Bir Yaklaşım” adlı tez çalışması ile tamamlayarak 2000 senesinde doktor ünvanını hak etmiştir. SPK tarafından yayınlanan “The Portfolio Selection Problem Under Capital Market Integration of European & Emerging Capital Markets” (2003) adlı ortak yazarlı çalışmanın dışında başta lisanslama sınavına yönelik olmak üzere toplam 12 calismasi çeşitli zamanlarda kitaplastirilmistır. Vadeli Piyasalarda Teori ve Uygulama Işığında 50 Altın Kural 2011 senesinde çıkmış son ortak yazarlı kitabıdır. Dr. Kayacan, İMKB Üye Temsilcisi Programları dışında İstanbul, Marmara, Bahçeşehir, Maltepe, Kültür ve Yalova Üniversitelerinde çeşitli dönemlerde “sermaye piyasasi teorisi ve mevzuatı”, “finansal yönetim” ve ilgili diğer baslıklarda lisans ve lisansüstü seviyesinde türkçe ve ingilizce olarak yarı zamanlı eğitim de vermiştir.


2002 senesinde başarıyla tamamladığı meslek sınavlarından sonra Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir (SMMM) ünvanını hak etmiştir. Halihazırda İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası üyesi olup; İSMMMO Meslek Ahlakı (Etik Değerler) Komitesinin uzun süre azalığını yaptıktan sonra Ocak 2008 – Aralık 2010 döneminde de Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) I. Dönem Etik Kurulu Üyesi görevinde bulunmuştur. Halihazırda Birliğin Yeni TTK Eğitmeni olup; ISMMMO Başkanlığının da Kurumsallaşma Danışmanıdır.


Ayrica Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) tarafından 5.si düzenlenen Geleneksel Ekonomi Ödülleri Bilimsel Eser Yarışmasında, “Türkiye’deki Beşeri Sermayenin Ekonomik Değeri, Değerlendirilmesi, Avrupa Birliği ve Bölge Ülkelerine Göre Karşılaştırılması” konulu ortak çalışması ile Mayıs 2005’te ikincilik ödülüne layik bulunmuş ve çalışma T.C. Ziraaat Bankası A.Ş. tarafından basılmıştır.


Dr. Kayacan, meslek hayatındaki idari görevlerinin yanısıra Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bünyesinde yapılandırılan sırasıyla ‘mala ve finansal ürünlere dayalı vadeli işlemler’ (1995) ve ‘sermaye piyasaları çalışanlarının lisanslanması ve lisanslama şirketi kurulmasına’ (1999) ilişkin alt komisyonlarda görev almış; gerek türev ürünler ve gerekse de lisanslama alanında gerçekleştirilen ulusal mevzuatı oluşturma çabalarına katkıda bulunmuştur. Ulusal sermaye piyasalarımızdaki ilk türev ürünler borsası deneyimi olan İzmir Vadeli işlemler ve Opsiyon Borsası (İZVOB)’da da İMKB adına Yönetim Kurulu üyeliği görevini de 1995 – 96 senelerinde gerçekleştirmiş olan Dr. Kayacan, Istanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) projesi hazırlıkları kapsamında insan kaynakları ve eğitim başlıkları altındaki çalışma gruplarında İMKB Temsilcisi olarak da görev yapmıştır.


TEDMER ve TKYD gibi sivil toplum örgütlerindeki gönüllü katkılarının yanı sıra halen Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) ile Finans Topluluğu gibi akademik dayanışma örgütlerinde de hala üyedir.


İMKB’nin 1986 yılındaki kurulusunun hemen akabınde 1989 senesinde başladığı görevinde katkı sağladığı ulusal sermaye piyasalarımız açısından dönüm noktası niteliğindeki projeler şunlardır:


1) Kuruluştaki mevcut tek piyasa olan İMKB Hisse Senetleri Piyasası’nda piyasa alım satımlarının gerçekleştirilebilmesine katkı sağladığı Piyasa Eksperliği görevi sırasında İMKB Hisse Senetleri Piyasası alım satım sisteminin “insana dayalı tahta bazlı” akıştan “elektronik ortamda bilgisayar bazlı” (ELİT) akışa dönüştürülmesi projesinde görev aldı. 1993 senesinde ELİT alım satım sisteminin uygulandığı Kanada Vancouver Menkul Kıymetler Borsası’nda elektronik alım satım sistem eğitimi alarak İMKB Üye Temsilcilerinin eğitiminde eğitimci olarak görev aldı.


2) Chicago Board of Options Exchange (CBOE) ve Chicago Merchantile Exchange (CME)’de aldığı uygulamalı eğitimler ışığında İMKB Vadeli İşlemler Piyasası’nın kurulmasında tüm taraflarına ilişkin çerçeve mevzuatın uluslararası benzerleri incelenerek yapılandırılması ve piyasa alım satım algoritmasının hazırlanması projelerine katkı sağlayarak İMKB Vadei İşlemler Piyasası Müdürlüğünün kurucu Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. (1994 – 1997)


İMKB Eğitim ve Yayın Müdürlüğü Müdürü olduğu dönemde ise 4171 İMKB Üyesi Aracı Kurum Üye Temsilcisi (broker), 2441 İMKB’de menkul kıymetleri işlem gören şirket personeli, 558 yurtdışı sermaye piyasaları borsa ve aracı kurum çalışanı, 6025 üniversite öğrencisi, 42 medya çalışanı, 5032 İMKB çalışanı düzenlenen programlara katılmış ve başarıyla eğitimlerini tamamlamıştır. Ayrıca 2011 senesi boyunca yatırımcı tabanının genşletilmesi ve finansal cehaletin engellenmesine yönelik SPK, İMKB, ve TSPAKB işbirliği ile düzenlenen kampanyada yurt çapında 33 üniversite ziyaret edilerek 7587 öğrenciye ulaşılmıştır.


Sosyal Ağlarda Paylaş